Bejegyzések

20. Halong Bay

20. Halong Bay

Ázsia
Az utam előtt Vietnám tekintetében ez a Világörökség volt az melyről sokat hallottam és nagyon vártam. Féltem, hogy az esős Hue után milyen idő fogad bennünket északon. Nos, a legkellemesebb. Saigonban is meleg volt, de fullasztó. Itt kellemes 25 C. Napos, kicsit felhős, enyhén párás. Repülővel mentünk Hanoiig, onnan 160 km a Halong Öböl. Szűk 3 óra alatt kiértünk !! (A max. sebesség gk-val 70 km/h. Hozzá kell tennem az út minősége nem is biztosít jobbat.). Kiérve beszálltunk egy hajóba.
hajónk
Ezen a hajón voltunk másnap 11 óráig. Magyarul egy szűk napot. A hajón a 40 férőhelyhez kb. 25-en voltunk. Ablakos kabinunkban volt tusoló/wc. Nagyon finom ebédet, majd vacsorát kaptunk, közben pedig a sziklák között hajóztunk. Én nagyon szeretem a rákot. Na itt volt felhozatal bőven.
étkezés a hajón.
Mi is ez a Halong Bay. Egy öböl, melyben – általában – mészkősziklák emelkednek ki a tengerből sűrűn, egymástól kb. 500 m-re és ebből közel 3000 db van. Évezredekkel ezelőtt ez még tengerrel ellepett terület volt ezt követően emelkedett ki a sok ezer szikla.
sziklák
Ezek között hajóztunk csodás időben. Közben egy helyen megálltunk és átszálltunk bambusz csónakokba melyet nők irányítottak (eveztek) állva.
Bambusz hajózás
Így tekintettünk meg egy érdekes halászfalut. Itt élnek, kutyákkal családostul főként halászatból ill. a turizmusból közel százan. Kb. 1 órás volt a csónakozás. Visszaérkezve a hajónkhoz szabadprogramunk alatt lehetett igénybe venni masszázst, vagy kajakozni és úszni is lehetett. Szegedi fiuk mit választottak? Amit illett, a kajakot.
kajakozás
Utána, mint Janics Natasa a győzelem után mi is beugrottunk a vízbe, de ez a víz a Csendes-óceán egy beltengere a Dél-Kínai tenger volt. Kellemes 24 C-os volt a víz.
 fürdőzés
Másnap egy cseppkőbarlangos sziklánál – természetesen ez is egy szigeten volt -, kötöttünk ki és megtekintettük a látványosságot.

cseppkőbarlang.
Innen jó felvétel készült a sziget előtt látható hajókról és a környező sziklákról.
öböl a barlangtól
Kellemes tai chi után – kínai torna – kiadós reggeli és 11 órakor kikötés. Életem nagy élménye volt ez a Világörökség itt Vietnámban. Kis túlzással azt mondom, hogy csak a Halong Bay-ér is érdemes eljönni  ebbe az országba. Holnap Hanoi megtekintése a programunk.

4 komment

 1. edith28
  november 10, 2010 at 4:19 du.
  Válasz

  Ez a hely gyönyörű!!

 2. Névtelen
  november 10, 2010 at 5:31 du.
  Válasz

  Kedves Igazgató Úr! Először is gratulálok ahhoz, amilyen profi módon vezeti az irodát. Nagyon szeretem a Proko-t, régóta és szinte minden évben utazom vele. Másrészt nagyon irigylem Önt, amiért ilyen élvezetes foglalkozása van, gyönyörű helyeken jár, utazik és közben dolgozik is egyben. Ráadásul érdekesen ír, az ember kedvet kap Ázsiához.Minden nap olvasom a blogot, örülök, hogy elindította. Jövőre szeretnék utazni Vietnam,Kambodzsa, Laosz, Burma tájékra, így kiváncsian várom, milyen új útjaik lesznek. Az egyetlen veszélyt abban látom, hogy ha egy út új és egzotikus, nem biztos, hogy összejön a minimális létszám, és mikor ez kiderül, már nem biztos , hogy más irodánál lehet hasonlóra jelentkezni.
  További kellemes utat kívánok és további sikereket a munkájában. Üdvözlettel: Ilona

 3. Prónay Gyula ügyvezető igazgató
  november 13, 2010 at 5:51 de.
  Válasz

  Kedves Ilona ! Sajnos ez "benne van a kalapban", de egyre több a törzsutasunk és bízok abban, hogy az egzotikus ajánlataink is ugyanolyan jó százalékkal (kb. 90%) mennek el mint az európai körutazások. Egy dolgot ígérhetek; bárki bármikor érdeklődik a szegedi irodában, munkatársaim őszintén elmondják, hogy az adott út hogy áll -ez nem csak az egzotikusra vonatkozik – mennyi a valószínűsége az indulásnak. Még egy megjegyzés ehhez: ha megnézi a katalógusunkat, szándékosan nem hirdetünk meg sok időpontot egy úttal kapcsolatban, hogy nagy legyen a valószínűsége az indulásnak. Igaz ez időnként azt eredményezi, hogy április tájt már bizonyos út tele van pedig csak a nyáron indul. Nehéz mindig kitalálni az utasok igényét, de azt jobban elfogadja mindenki, hogy sajnos az útra nincs már hely, mint azt hogy 3 héttel az indulás előtt kapja azt a hírt, hogy bocsi nem indul az az út.

 4. Névtelen
  november 13, 2010 at 6:48 de.
  Válasz

  Kedves Prónay Úr! Köszönöm a válaszát. Jövőre, ha lesz Vietnam-Kambodzsa-Laosz,vagy ehhez hasonló útjuk, biztos, hogy a Prokóval megyek. Minden jót kívánok! Üdv.:Ilona

Hozzászólás