Bejegyzések

Fotópályázat

Fotópályázat

Itthon történt
Szokás szerint idén is megtartottuk a fotópályázat nyerteseinek kiválasztását. Érdekes helyzet alakult ki. Az egyik fotós képsorozata olyan magas szintű volt, hogy kiemeltük a többiek közül, mert a három díjból min. 2-t oda lehetett volna adni neki.Az egyik képe olyan szintű, hogy mindenki azonnal első helyre jelölte, úgy hogy szinte el sem kezdődött a válogatás. No de haladjunk sorban.

A rendszer nálunk olyan, hogy Sz Dezső kollégám gyűjti össze a képeket. Ő csinálja az első szűrőt. Kiválogat kb. 40 képet a beérkezettek közül. Ezt követően én is átnézem a fotókat és beemelek még pár felvételt, illetve ha valamelyik nagyon egy témájú (pl. Prágából – mivel sok utunk ment oda – sok kép érkezett) abból kiválasztom a szerintem legjobbakat és azt emelem be a nagy kalapba. Így jött össze közel 50  felvétel.

Pécsett – amikor voltunk -, az első este volt a fotópályázat nyerteseinek eldöntése. A rendszer a következő volt: (kicsit változott az elmúlt évekhez képest.). Nagy vászonra vetítettük ki a képeket, majd először végigpörgettük az összeset, hogy mindenkinek legyen egy kis fogalma, hogy milyen felvételek érkeztek. ((Én vezettem az egész szavazást.) Ezt követően mondtam a csapatnak, hogy szerintem egy fotós képeit (kb. 5-t) külön meg kell nézni, mert szerintem külön kategóriát képviselnek. Bemutattam a képeket. Hangos moraj volt a teremben. Ezt követően feltettem a kérdést; emeljünk ki ebből 1-3 képet és tegyem a többi közé, vagy külön kezeljük. A szavazás szinte 100%-ban az volt, hogy ezek – többségében – olyan szintű felvételek, hogy más kategóriát képvisel mint a többi. Javaslatomra ez a fotós kap kiemelt első díjat és ezt követően szavaztunk a többire mintha ezek a felvételek nem is lettek volna. A többiből lett 1. 2. 3. díj. A jutalmakat meghagyva. A kiemelt első díj jutalma megegyezik a rendes első díjjal. 

Jutalom nélkül kiadtuk a legvidámabb kép díját is.

Ez lett a legvidámabb kép: “Az élet szép tenéked magyarázzam” (Heltai Jenő)

A szavazás a következőképen zajlott le: A közel 50 képet mindenki osztályozta 1-3 pont közé. Ki akartuk választani a legjobb 10 felvételt. Végül ez 8 lett, mert a pontokat összeadva a 8. és a 9. közt olyan távolság volt – ha jól emlékszem 4 pont-, hogy nem volt értelme még 2-t beválasztani, úgyis a legjobb 3 nyer, ezért feleslegesnek éreztem bővíteni a kört. A 8-ba kerüléshez min 50 pont  kellett (22-en szavaztunk).

Úgy folytattam a szavazást, hogy mindenki jelölje ki, hogy szerinte ebből a 8-ból melyik a 3 leggyengébb. Az így kijött eredmény után maradt 5 felvétel. 

Az 5 felvételből mindenki ismét kizárt 2-t, amelyiket nem javasolt a legjobb 3 közé. 

Amikor megvolt a 3-as döntő mezőnye, akkor szavaztunk a legjobbra először, majd a maradék kettőből a második helyezettre. 

Nem mondom, hogy csöndben zajlott az esemény. Többször voltak akik próbáltak “lobbizni” egy – egy felvétel mellett. A legjobb 50-ben volt egy kollégánk és egy idegenvezetőnk felvétele is (hozzá kell tennem, a 8-ba már egyik sem került be). Volt aki a tájképek (különösen Ildi) mellett kardoskodott. Volt aki az általa különösen kedvelt országban készült felvételek szépségét próbálta ecsetelni a többiek számára. Mivel mint említettem 22-en voltunk azért a lobbizás elveszett a nagy számok rengetegében. 

A különdíjas fotókkal kapcsolatban annyit elárulok, hogy annak egyik felvétele lesz a téli katalógusunk címlapfotója. A többi legyen meglepetés.

Lesz közönség díj is. Januárban felteszi Dezső a Facebook-ra ezt a kb. 50 fotót (kivéve azt amelyik lesz a téli címlapfotó- az legyen meglepetés), amelyekre lehet szavazni. A legtöbb szavazatot elért fotó szintén nyer utazási utalványt. 

Most nem szándékozom elárulni, hogy melyik 3 felvétel lett a 3 nyertes. Itt mellékelek néhány szép képet a legjobb 50-ből. Lesz olyan amelyik bekerült a legjobb 3 közé, de szándékosan nem mellékelem mind a 3 nyertes fotót. Legyen egy kis izgalom a katalógus megjelenéséig. Természetesen a legjobb 3 fotó bent lesz a programfüzetünkben, de ezenkívül is kerülnek be sikeres felvételek az új kiadványunkba.

7 komment

 1. Névtelen
  január 3, 2014 at 5:47 du.
  Válasz

  Tisztelettel kérdezem, melyik a téli katalógus? Az októberben, vagy a januárban megjelenő?

 2. Névtelen
  január 7, 2014 at 2:49 du.
  Válasz

  Tudom, nem most kell szavazni -az elso es az utolso a legszebb.

  2014-ben is boldog napokat
  minden jobol jo sokat:)

 3. Prónay Gyula ügyvezető igazgató
  január 11, 2014 at 6:52 du.
  Válasz

  Válaszok:
  1. A téli katalógus az októberben megjelenő, mert abban a téli és tavaszi utak vannak.
  2. Annyit elárulok, hogy a két kép közül az egyik bekerült a legjobb 3 közé. Melyik? Ez még egy hétig titok, aakor lesz kész nyomdailag a katalógusunk.

 4. Névtelen
  január 29, 2014 at 5:26 du.
  Válasz

  Lehet, megköveznek érte, de hadd legyen egy megjegyzésem a fotópályázathoz. Nem igazán értem, hogy a nyertes képek miért nyertesek. Az első díjat kapott kép tartalmazza majdnem az összes hibát, melyek elkövetésétől óva intenek a fotós könyvek. Igazából nem mond semmit, nehéz kivenni , mit is ábrázol, zsúfolt és színszegény. Ráadásul életlen. Szerintem. A második helyezett kép szép, egyetlen hibája, hogy minden utazó fényképezőgépén megtalálható, aki Mostarban járt. Ugyanaz a téma ugyanazon szemszögből, tehát semmi különleges. Talán a harmadik, lévén esti kép, picit nehezebb megcsinálni, bár talán mégsem.
  Igazi alkotás a 42 és 43 sorszámúak, ezek megfogják a tekintetet, a többit ki sem választottam volna ( talán két kivétel akad.
  Tisztelettel: Karlowits Tamás egy utazójuk a sok közül.

 5. Névtelen
  január 30, 2014 at 5:54 du.
  Válasz

  Nagyon örülök, hogy a szeptemberi Csúcs napok úton általam készített két kép bekerült a 2014-es katalógusba.Ez fölér egy díjazással. Tervezem a 7. utat utazási irodájukkal, hogy megint -a látványon kívül- sok szép képet készíthessek.
  Köszönettel: Dobó Katalin Szeged

 6. Juhász Judit
  január 30, 2014 at 7:14 du.
  Válasz

  Kedves Tamás!
  Én nem kövezem meg, én is olvasok fotós könyveket, de az utasok 98 %-a és – bocsánat, de szerintem – a Proko munkatársai nem. Ők teljesen ösztönösen készítik, illetve bírálják a képeket. És ez nem is olyan nagy baj, mert ez a pályázat nem a profi fotózásról szól, hanem arról, hogy mi utasok azt lássuk a katalógusban, ami valójában ott van.
  Írhatnak a könyvek a harmadolásról vagy az aranymetszésről, az, aki sose olvasott róla, nem azt fogja figyelni egy fényképen, és hiányolni sem fogja, ha nem úgy van megszerkesztve. Persze egy profi által "szabályosan" készített kép úgy ragadja meg az átlagembert, hogy nem tudja megmagyarázni, hogy miért, de sokkal jobb, mint a többi. Ez látszik az utolsó két képen, tudatosan megkomponált felvételek, látszik, hogy profi készítette, aki tanulta a fotózást. Készítőjük kapta a különdíjat, megérdemelten.

 7. Prónay Gyula ügyvezető igazgató
  február 1, 2014 at 12:45 du.
  Válasz

  Válaszok :
  Karlowits Tamás: Tisztelt Tamás. Elfogadom az Ön szakmai állásfoglalását, de itt egy 24 fős – valahol laikus – csapat több fordulós szavazásának eredménye lett az amit kihírdettünk. Mit mondanak a SZÉP meghatározására? "Az ami érdek nélkül tetszik". Nos ennek a csapatnak garantálhatom, hogy semmi érdeke nem fűződött ahhoz, hogy ilyen sorrendet állítson fel. Egyszerűen nekik (nekünk) ez tetszett legjobban.
  Juhász Judit: Ön szebben fogalmazta meg azt amit én fentebb leírtam. Köszönöm.
  Dobó Katalin: Köszönöm, ha ismét minket választ utazásához.

Hozzászólás