Bejegyzések

Bangkok

Bangkok

Ázsia

Sokan sokfélét mesélnek Bangkokról. Most én is mondok egy – saját – álláspontot.

Szerintem semmivel nem rosszabb (nem is jobb) mint bármely szerényebb világváros. Van egy 11 milliós lélekszáma. Ebben keveredik minden fajta. Szerencsére én nem tapasztaltam komolyabb problémát sehol, de azt sem lehet mondani, hogy ez a legszebb világváros, amit láttam eddig.

Hajókirándulás
Hajókirándulás

Ami ellenben meseszép az a Királyi Palota és annak épületei. Nem tudom, hogy említettem-e hogy októberben meghalt a közel 90 éves – tisztelt és szeretett – uralkodójuk. A királyi palota egyik épületében ravatalozták fel (január 10-én lesz a végső búcsúztatása) és a thaiföldiek ezrei jönnek naponta elbúcsúzni szeretett királyuktól. A palota többi épülete (kívülről) látogatható. Az itt mellékelt néhány képpel próbálom visszaadni azt a látványt, ami a látogatót fogadja.

Királyi palota kívülről
Királyi palota kívülről
Királyi palota belső udvara
Királyi palota belső udvara
Királyi palota könyvtára
Királyi palota könyvtára

Meseszép, igaz + 32 °C és hatalmas tömeg párosul a látványhoz. Mindentől függetlenül megéri és nem szabad kihagyni. Megmutattak még 2 templomot Bangkokban. Az eddig látottakhoz képest sem jobb sem rosszabb nem volt.

Elvittek egy virágpiacra is. Ebben az országban nagy virágkultusz van és rengeteg meseszép virág volt a piacon. Gondolom nem meglepő, hogy az orchideák vezetnek minden szempontból a sorban.

Virágpiac virágaiból
Virágpiac virágaiból

Lefényképeztem egy utcai gyümölcsárust, akivel jártunkban-keltünkben találkoztunk. Ilyen van néhány az utcán. Csak a felhozatal színességét akartam érzékeltetni.

Gyümölcsárus
Gyümölcsárus

Szerencsémre, a szállásom egy 26 emeletes szálloda legfelső emeletén volt. Csodálatos kilátással a városra. Érdemes megfigyelni azt a forgalmat, ami a szálloda mellett zajlott. Sajnos a szálloda lámpája kicsit betükröződik a képbe.

Szálloda ablakából Bangkok
Szálloda ablakából Bangkok

Másnap elvittek Ayuttheaba. Ez több mint 30 uralkodónak volt a királyi székhelye, majd a mostani uralkodónak a nyári nyaralója. Egy kellemes parkban több kisebb szépen, ízlésesen, nem túldíszítetten, kialakított épületegyüttes, no ez a nyári rezidencia.

Ayutthaya a nyári rezidencia
Ayutthaya a nyári rezidencia

Megmutattak a régebbi uralkodók által építetett templomokból kettőt, de sajnos ezek már elég rossz állapotban vannak, mert a csatározások során felgyújtották őket. Mivel előzőekben már sok szép Buddhista templomot láttam ettől nem jöttem izgalomba.

Ayutthaya a régi főváros temploma
Ayutthaya a régi főváros temploma

Sokkal jobban tetszett az úszópiac és a hozzá kapcsolódó csatornarendszer. Kicsiben olyan volt ez, mint az Inle-tó környéke Burmában. Itt azonban kevesebben laknak, de dúsabb vegetáció található a csatornák mentén. Kb. 20 percet hajókáztunk a csatornákon, majd az úszópiacon volt egy kis szabadidőm.

Úszó város útján hajózva
Úszó város útján hajózva
Úszópiac
Úszópiac

Finom apróbanánt vettem. Itt szinte csak a jóval kisebb méretű (mint egy férfi ujj akkora) banánt fogyasztják. Sokkal ízletesebb.

Természetesen megnéztem az éjszakai Bangkok-ot is. Egyáltalán nem volt veszélyes. Próbáltak beinvitálni különböző showra, de nem voltam jó alany. Egy tény nemcsak New York nem alszik éjszaka, hanem Bangkok sem.

Búcsú Bangkoktól kocsiból fényképezve
Búcsú Bangkoktól kocsiból fényképezve

Következő bejegyzésemben az érdekességekről mesélek majd, amit utam során tapasztaltam.

Hozzászólás