Bejegyzések

Bővült a csapat – de hogyan?

Bővült a csapat – de hogyan?

Itthon történt

A csapatunk a mozgalmas nyárnak már két új kollégának vágott neki. De mikor van szükség új kolléga felvételére? Milyen szempontok szerint keresünk jelentkezőket? Ma ezekre a kérdésekre válaszolok Önöknek!

Szerencsére elmondhatom azt, hogy kicsi a cégnél a fluktuáció, amit én jónak tartok. Sok nagyvállalatnál, különösen multiknál, gyakori, hogy a közép-, illetve felsővezetőket forgatják – néha olyan szinten, hogy nem csak másik városba, de másik országba küldik őket. Én a másik végletet képviselem – jobb az, ha valaki rutinosoan végzi a munkáját – ez nem keverendő össze a rutinból történő munkavégzéssel, amely sok esetben hibákat rejt magában. Szerintem, ha egy kollégának újra és újra hónapokat kell eltöltenie egy adott terület megismerésével és a beilleszkedéssel, az nem jelent előnyt a cég számára. Ettől függetlenül természetesen előfordulnak olyan esetek, amikor kénytelenek vagyunk új munkaerőt felvenni.

A munkaerőfelvétel egyik esete, amikor a munka mennyisége igényli a cég létszámának növekedését. Jelenlegi munkaerő helyére is kellett keresnünk idén, hiszen volt, aki szülési szabadságra ment és volt, aki máshol képzeli el a jövőjét és egyéni boldogulását. Természetesen ezt is tiszteletben tartjuk, attól függetlenül, hogy büszkék vagyunk arra, hogy a dolgozóink 50%-a több, mint 7 éve dolgozik nálunk!

Munkaerőfelvételnél fontos szempont a végzettség, de mégsem az az elsődleges. Miért mondom ezt? Elég sok embert vizsgáztattam már (idegenforgalmon vizsgaelnök vagyok) és tudom, hogy sajnos a papír nem mindig párosul tudással. Ellenben, ha valaki más végzettséggel, például közgazdász vagy geográfus diplomával rendelkezik, lehet, hogy rövid betanítással alkalmas a munkafolyamataink lebonyolítására.

Mindig figyelembe vesszük, hogy front office-ba veszük-e fel valakit, vagy back office-ba. A front office-osok a pultban dolgozók, így személyes kapcsolatban vannak az ügyféllel. A back office-osok készítik elő az utakat, csoportokot és inkább telefonon és e-mail-en értekeznek. Mindkettő nagyon fontos munka, de más személyiséget igényel. A front office-osok “csacsogóbbak”, nem okoz számukra gondot szóval tartani az ügyfelet és elsődlegesen magyarul kommunikálnak. A back officeosok munkájának 60-70%-a az idegennyelvű levelezés, ezért náluk fontos a nyelvismeret és a jó fogalmazás.

Úgy tűnik a Szegedre felvett két munkaerő lelkesedéséből, hogy a nyári szezon kezdetére eljutnak arra a szintre, hogy probléma nélkül tudjunk belevágni a kemény munkába.

Még egy fontos információ – június elejére hosszabb nyitvatartással dolgozunk, ami azt jelenti, hogy este hat óráig, szombaton pedig 9-től 1 óráig. Mivel be kell tartani a 40 órás munkarendet, ezért vannak olyan időszakok, amikor bizonyos kollégák már irodán kívül vannak. Ha valaki konkrét kollégát keres, akkor hétköznap 9 és fél 5 tegye meg, mert akkor mindenki bent van, ha épp nincs szakmai úton.

Felmerülhet a kérdés, hogy miért vagyunk tovább nyitva. Szeged belvárosában vagyunk és az emberek nagy hőség után a délutáni órákban szívesebben sétálnak, illetve szívesebben intézik a dolgaikat. Ennek következtében a forgalom legalább olyan erős öt óra után, mint a délelőtti órákban. Ehhez nekünk is alkalmazkodni kell.

Önök milyen területre jelentkeznének hozzánk? Front office vagy back office? 🙂

1 komment

 1. Szabari Nikoletta
  július 27, 2017 at 7:00 du.
  Válasz

  Tisztelt Igazgató Úr!
  Már 6. éve járunk az Önök irodájával nyaralni és akár melyik státuszú kollégával kerültünk kapcsolatba nem volt csalódás, kedvesen fogadtak. A végzettségem szerint pedagógus vagyok, jelenleg 47 évesen levelező tagozaton MSC fokozaton földrajztanári diploma megszerzése közelében járok Szegeden. Természetismeretet már régebb óta tanítok, sőt általános iskolában földrajzot is fogok, de valamikor végeztem idegenvezetői iskolát is Kecskeméten. Mostanában grafológusként is vállalok elemzéseket. Ezeket azért írtam le, mert lételemem a kapcsolattartás gyerekekkel, felnőttekkel. A kommunikáció és a beszélőképesség nem okoz gondot. Mindkét munkát szívesen vállalnám, de mivel van munkahelyem csak nyáron tudnék dolgozni. Sajnos a német nyelvet fokozatosan újítom, mert a nyelvvizsgám szóbeli része van meg, a diplomám megszerzéséhez is mindenképpen kell, és angolul is tanultam, de az is gyakorlásra szorul. Legszívesebben idegenvezetőként dolgoznék, mert a tudás átadása és egy csoport (osztály) vezetőjének lenni nagyszerű dolog, csak kevés lehetőségem van/volt eddig a nyelv gyakorlására. A szép magyar nyelv használata sem okoz gondot, rengeteget fogalmazok, mivel munkám is elvárja a különböző beszámolók megírását, a grafológiai elemzések is korrekt, szépen megformált szövegeket igényel, az egyén megsértése nélkül és nem utolsó sorban pedagógiai munkám során is választékosan kell beszélnem.
  Örülök, hogy véleményem megoszthattam Önökkel, akiknek munkáját nagyra tartom.
  Üdvözlettel: Szabari Nikoletta

Hozzászólás