Bejegyzések

Japán – I. rész

Japán – I. rész

Ázsia

Nehéz mindig új és érdekes vidéket ajánlani utasainknak. Ezúttal egy olyan úti célt szerettünk volna a repertoárunkba venni, amely sok utazó bakancslistáján szerepel, ára miatt mégis nehezen elérhető. Hosszas gondolkodás után Japánra esett a választásunk. Készítettünk egy programot, amelyben korrekt áron ajánljuk Japán szépségeit, Dél-Koreával és Pekinggel kombinálva. Igaz, hogy a híradásokban időnként Észak-Korea miatt veszélyes területnek próbálják beállítani ezt a vidéket, de semmi feszültséget, problémát nem tapasztaltunk ottlétünk alatt Ildikóval. A következő néhány blogbejegyzésben erről az útbejárásról számolok be.

SAMSUNG CAMERA PICTURES
Osaka látképe a várból

Dél-Japánban, Osakában kezdtük nézelődésünket. Osaka az ország 3. legnagyobb városa, közel 3 millió lakossal. Megérkezésünket követően az osakai várhoz mentünk. A tipikus Japán stílusban készült épület inkább tűnik palotának, mint várnak. A vár jellegét a több sorban is megtalálható vizesárok és a várfal biztosítja.

SAMSUNG CAMERA PICTURES
Osakai vár

A várfal különlegessége, hogy hatalmas kövekből épült. Mellékelek egy képet, mely mutatja ezek méreteit. El sem tudom képzelni, hogy tudtak ekkora köveket kifejteni, lecsiszolni és ide elhozni.

SAMSUNG CAMERA PICTURES
Ilyen hatalmas kövekből áll a várfal

Este a Dotombori negyedbe látogattunk el. Ez Japán egyik legnagyobb bevásárló és szórakoztató központja. Mérhetetlen mennyiségű vásárló és nézelődő volt itt. A boltok mellett természetesen rengeteg étterem is várta vendégeit.

SAMSUNG CAMERA PICTURES
Dotombori délután

Japánba utazva senkinek sem javaslom az előzetes ebéd és vacsora lekötést. Olyan széles skálája van az éttermeknek, hogy szerencsésebb ott dönteni. Nem beszélve arról, hogy sok olyan étel van, melyet nem biztos, hogy mindenki elfogad. Az éttermek ablakaiban előre elkészített ebéd (vacsora) dobozok láthatóak. Meglepő, de ezeket az ételmintákat műanyagból (!) készítik el, és így teszik ki a kirakatba. Képzeljék el a rizst vagy a zöldbabot műanyagból úgy elkészíteni, hogy első pillantásra frissen elkészített ételnek tűnjön.

Osaka utáni napon a híres Shinkansen szupervonattal (mellyel többször is utaztunk) mentünk Hirosimába.

SAMSUNG CAMERA PICTURES
A 300 km-es sebességgel is menő Shinkansen

A város egy sajnálatos esemény miatt lett ismert. Itt robbant fel a világ első pusztító atombombája. A bomba a belvárosban az Iparkamara épülete fölött robbant. (Azért nem a földön, mert így pusztítóbb volt a hatása.) Mementónak meghagyták az épületet és köréje emlékparkot, valamint egy múzeumot emeltek. Rengeteg kép és tárgy utal a szégyenletes eseményre. Megrázó és egyben elgondolkodtató az, amit ott láthatunk.

SAMSUNG CAMERA PICTURES
A megrázó mementó Hirosimában

Ezt követően Japán egyik jelképét, az Itsukushima szentélyt kerestük fel, amely egy Hirosimától Dél-Keletre lévő szigeten található. Már a hajóúton is láttuk a híres Miyajima Torii-t. Az Itsukushima szentély előtt, a tengerben álló kultikus kapu Japán egyik jelképe, amely természetesen a Világörökségek listáján is szerepel.

SAMSUNG CAMERA PICTURES
Miyajima Torii, a híres kapu

Több évszázadon keresztül egyszerű halandó nem látogathatta a tengerben álló szigetet. A szentély a tengerparton cölöpökön áll. Dagálykor a vízben állnak az oszlopok, ellenben apálykor látszik a homokos part. A területen szokatlan módon, az emberek közt, szabadon sétáltak az őzek.

SAMSUNG CAMERA PICTURES
Itsukushima szentély

Éppen egy hagyományos japán esküvőt tartottak a szentélyben, amikor ott voltunk. Érdekes volt a násznép hagyományos japán öltözete. A hölgyek ruhájának szokatlan tartozéka volt a hátukon, a lapockájuk magasságában látható kis „csomag”. Olyan, mint egy hátizsák (lásd fotó fehér ruhás hölgy). Sajnos ruházati ismeretem nem túl magas szintű, így nem tudom ennek ruhatörténeti magyarázatát. Már csak ezen látványosságok miatt is megérte elmennünk Dél-Japánba!

SAMSUNG CAMERA PICTURES
Esküvő utáni fotózás a szentélyben

A következő napon Kyotót és környékét kerestük fel, amelyről egy következő blogbejegyzésemben fogok írni.

3 komment

 1. Fekete Róza
  október 10, 2017 at 6:26 du.
  Válasz

  Várhatóan mennyibe fog kerülni at út??

 2. Fekete Róza
  október 10, 2017 at 6:28 du.
  Válasz

  Nagyon tetszik a beszámoló!!

 3. Baloghné Gáspár Anikó
  november 6, 2017 at 11:35 de.
  Válasz

  10 éves koromban kaptam egy igazi japán kimonót az akkori barátnőm édesapjától. Csodálatosan szép világos kék színe volt és fantasztikusan kellemes tapintású selyem anyagból készült. Hetekig gyakoroltam benne a lépkedést, amely mindössze apró tipegésekből állt. Mondanom sem kell, hogy abban az évben én nyertem a farsangi divatbemutatón. Azóta a bakancslistám első helyén Japán szerepel. már akkor életem álma lett, eljutni ebbe a távoli világba, ahol ilyen csodaszép ruhákban járnak a hölgyek. Még nem teljesült az álmom – bár már elmúltam 65 éves – ezért lepődtem meg a Japánról szóló blogbejegyzésén és miután évek óta a ProkoTravel hűséges utazói közé tartozunk, alig várom a Japán körút programját! Nagyon bízom benne, hogy még lesz lehetőségem eljutni álmaim országába.

Hozzászólás