Bejegyzések

El Camino, mint szervezett utazás

El Camino, mint szervezett utazás

Európa

Aki követi a Facebook oldalunkat már láthatta, hogy egy újabb csoportunk teljesítette az El Caminot! Ezúton is szeretnék mindenkinek gratulálni! Fiam, Bence tartott a csoporttal túravezetőként. A következőkben az Ő gondolatait olvashatják a híres úttal kapcsolatban:

Mit adhat egy szervezett El Camino utazás?

A legfontosabb az a támasz, amit egy tapasztalt idegenvezető tud nyújtani. Ha valaki nem beszél idegen nyelveket, vagy nem ismeri ki magát külföldön, akkor rengeteget tud segíteni egy túravezető, aki már többször járt az El Caminon, ismeri a terepet, és tudja, hogy mi merre van. Ezen felül mi több írásos anyagot is összeállítottunk utasainknak: Camino szótárt, egyedi, általunk készített térképet, „Camino Kisokost” kapnak tőlünk a résztvevők. A szállás-kérdés sem elhanyagolható szempont, mert ahogyan azt a zarándok könyvekben is írják: az út egyik stressz forrása, sokak számára, hogy lesz-e hely a zarándokszállásokon, az úgynevezett albergue-ken. A velünk tartó zarándokoknak emiatt nem kell aggódniuk, mert mi a repülőjegytől kezdve, a vonatjegyen át, egészen a szállásokig mindent jó előre lefoglalunk, elintézünk. Tehát a biztonság az, ami egy szervezett El Camino utazás legnagyobb előnye.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Zarándokok útban Santiago felé…

A felkészülés

A felkészülés nagyon fontos, így indulás előtt 1-2 hónappal mindig tartok egy utas tájékoztatót. Ilyenkor személyesen találkozok a jelentkezőkkel és alaposan átbeszélünk mindent. Idén is közel 3 órán át ismertettem, hogy mire kell számítani. Rengeteg kérdés merül fel egy első El Caminoja előtt álló emberben, amiket itt meg tudunk beszélni. Mit vigyek? Mit ne vigyek? Hogyan készüljek fel fizikailag? És lelkileg? Ezeket a témákat mind végig vesszük. Én elviszem a hátizsákomat teljesen bepakolva, mintha holnap indulnék az El Caminora, és tételesen végigvesszük a tartalmát. Miből, milyet, mennyit viszek… ezek alapján mindenki fel tudja mérni, hogy hogyan áll a saját csomagjával, és mi az, amit még esetleg be kell szereznie.

A fizikai felkészülés legfontosabb része szerintem, hogy magát a túrafelszerelést megszokjuk. A felkészülés során ezért mindig azt kérem a túratársaktól, hogy abban a cipőben és azzal a hátizsákkal túrázzanak, amiben majd a nagy útnak is nekivágnak.  Fontos, hogy a cipő be legyen törve, a hátizsák pedig megfelelőképpen be legyen állítva.  Ha valaki túrabotot is szeretne hozni, akkor azzal is „gyakoroljon” a felkészülés ideje alatt. Ezek olyan apróságok, amik igazán megkönnyítik a kezdetet.

A lelki felkészülés középpontjában az akaraterő áll. Ha valaki igazán meg akarja csinálni, akkor képes bármilyen akadályt leküzdeni. Ezt bizonyítja, hogy az idén egy túratársunk pacemakerrel, valamint egy 73 éves hölgy, csípőprotézisessel is végigcsinálta az egészet! Nem azt mondom, hogy nem volt egyetlen apró nehézségük sem – az természetesen mindenkinek van – de egy percig sem vonták kétségbe, hogy meg tudják csinálni, és éppen ezért sikerült is nekik. Elmondhatatlanul büszke voltam rájuk!

Mindenkinek a saját Caminoja

Bár csoportosan indulunk neki, az El Caminot mindenki egyénileg járja végig. Amikor megérkezünk, mindig elmondom, hogy innentől kezdve mindenkinek a saját Camino-ja indul. Senkinek nem mondom meg, hogy mikor induljon, mikor érkezzen, és milyen tempóban menjen. Egyedül azt kérem, hogy estére érkezzenek meg a lefoglalt szállásra. Így hát most is volt olyan nap, amikor az első és az utolsó beérkező között 4 és fél óra telt el. Lehet, hogy van aki a gyorsaság mellett dönt, mert számára ez az út egyfajta kihívást, teljesítménytúrát jelent, de akadt olyan is, aki inkább lassan halad, hogy minden fában megtalálhassa a különlegességet, és minden egyes élményt megélhessen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Mesebeli erdők közt

Egy igazi csapat

Ahogy az lenni szokott, idén is nagyon szorosan összekovácsolódott a csapat. Már csak annak kapcsán is, hogy minden este együtt aludtunk. (Ugyanis a zarándokszállások hálótermeiben egy légtérben 8, 20, vagy akár 80 ember is alszik.) Viszont az hozott igazán össze bennünket, hogy azonos kihívásokat éltünk meg, amelyek során segítettük és megismertük egymást. Mondhatom, hogy egy támogató baráti társaság alakult itt ki.

csoportképA santiagoi Katedrális lépcsőjén

Az El Camino hagyományai

Ezt az egyedülálló utazást a hozzá fűződő szokások és hagyományok teszik teljessé. Az első, és legszembetűnőbb szokás, hogy minden zarándok egy Szent Jakab-kagylót visel a hátizsákján. Ez máris egyfajta kapcsolatot teremt a zarándokok között.

A személyes kedvencem a köszöntés. Bárkivel találkozol az út során, legyen az fiatal vagy idős, gazdag vagy szegény, és bármilyen nemzetiségű, mosolyogva ránézel és „Buen Camino”-t, azaz Jó utat! kívánsz! Itt nincs jó reggelt, vagy jó estét, mindenki így üdvözli a zarándoktársat.

Az út Santiago de Compostelaban ér véget. Itt – a hagyománynak megfelelően – mi is rész vettünk az esti zarándokmisén. Egyszerűen fantasztikus élmény! Ezt a misét kizárólag zarándokok számára celebrálják, a turistáknak ilyenkor el kell hagyniuk a templomot, így csak olyanok vesznek körbe, akikkel ugyanazt az Utat jártátok be… megható érzés! A szentmisét a Botafumeiro, a hatalmas tömjénező meglengetése zárja, melyet soha nem felejt el az ember. Az út földrajzilag itt véget ér, de egy állomás még hátra van. Az El Camino lelki végpontja Finisterre óceáni sziklaszirtjén található. Maga a hely nevének jelentése: „A világ vége”. Az út teljes lezárása itt, egy zarándok hagyománnyal történik: mindenki eléget egy, az El Camino során viselt ruhadarabot a végső lelki megtisztulást jelképezve.

Nekik ajánlom…

Boldogan mondhatom, az utat jövőre is megszervezzük, elsődlegesen azok számára, akik régóta vágynak az El Caminora, mégsem tudtak, vagy mertek egyedül nekivágni az útnak. Nekik szeretnénk segítséget nyújtani abban, hogy elkezdhessék velünk, és ha szeretnék, jövőre, vagy akár 5 év múlva már egyedül csinálják végig a teljes 800 km-t. Már a mostani csoportban is van, aki kijelentette: most, hogy látja milyen ez, és megtanulta a fontosabb dolgokat, 1-2 éven belül mindenképpen be szeretné járni a teljes utat. Egy dolog biztos: aki egyszer járt az El Caminon, a szíve egy kis darabja mindig visszakívánkozik oda…

IMAG6797-füles nélkül

Várok mindenkit 2018-ban is! 🙂

12 komment

 1. Szepesi katalin
  október 21, 2017 at 5:59 du.
  Válasz

  Életem nagy kalandja volt a fák csodásan mesélnek .Bencének külön köszönöm ,hogy mindenre nagyon figyelt .Üdv. Kati

 2. Nyirő-Bilik Katalin
  október 21, 2017 at 9:00 du.
  Válasz

  Hány napig tart az út?

 3. Melkuhn Andrea
  október 22, 2017 at 4:26 de.
  Válasz

  Jo volt osszefutni veletek. Jol esett a magyar magyar talalkozo a vilag masik vegen. Udv Erdelybol.

  • Prónay Bence
   október 24, 2017 at 3:26 du.

   Szia Andrea!
   Örülök, hogy találkoztunk, és, remélem, hogy a továbbiakban is minden jól alakul számotokra! 🙂

 4. Szigeti Adrienne
  október 25, 2017 at 5:34 du.
  Válasz

  Kedves Bence! Bizonyára sokaknak adottagy élményt ez a kirándulás. Kérem, nézze el nekem, hogy kissé fanyalogva olvastam a leírást, de el kell mondanom, hogy nekünk, akik zarándokként jártuk meg az Utat, nagyon idegesítô volt az utolsó 100 km. Önnek igaza van, mindenki buen camino-val köszön, kivéve az utolsó 100 km-t. Ott cseverészve, nevetgélve, vagy éppen csoportosan rohanva közlekedtek a túristák, de még véletlenül sem köszöntek. És igen, elfoglalták a zarándok szállásokat. Legközelebb biztosan kihagyom az utolsó 100-at, inkább kétszer végig járom a Mezeta-t. Ott csak zarándokok járnak. Üdvözlettel, Adrienne

  • Prónay Bence
   október 31, 2017 at 11:15 de.

   Kedves Adrienne!
   Köszönöm, hogy megosztotta velünk gondolatait. Először is gratulálok az úthoz, szavaiból úgy veszem ki, hogy az egészet megcsinálta. 2009-ben nekem is volt szerencsém egészen Saint-Jean-Pied-de-Portból végigjárni az utat. Elfogadom, ha Önnek jobban tetszett a korábbi szakasz, és valóban a több zarándok az utolsó 100 km-en változást hoz az útba. Mindazonáltal a saját csoportom tagjaira kezességet tudok válllalni, “jó zarándokokként” viselkedtek, betartották Az Út íratlan szabályait, tisztelettel viseltettek zarándoktársaik iránt. Szerintem az úthoz nélkülözhetetlen nyitottsághoz és elfogadáshoz hozzá tartozik, hogy a hosszabb útvonalat teljesítőknek el kell fogadniuk, hogy van aki egészségügyi / anyagi / munkahelyi okokból nem tudja megtenni a 800 km-ert, de vágyik arra, hogy az El Caminora eljusson, és esetleg másként viselkedik adott pillanatban. Ha belegondolunk, érthető is, hogy máshogy viselkednek ha az egyik embernek az az adott nap a 25. zarándok napja, míg másnak a 2. Sok sikert a következő úthoz is! Buen Camino! 🙂

 5. Erzsébet
  október 29, 2017 at 8:53 de.
  Válasz

  Gratulálok.5 éve készülôk elmennide mindíg közbe jön valami vagy anyagi vagy más akadály.
  Biztos elmegyek ha másként nem a csalåd elvisz dobozban.Inkább szeretném látni is ezért készülök!!

  • Prónay Bence
   október 31, 2017 at 11:18 de.

   Kedves Erzsébet!
   Mindig jó hallani, ha olyannak tudunk segíteni, aki régóta vágyik eljutni a Caminora. bízom benne, hogy 2018-ban, vagy később találkozunk Az Úton. 🙂

 6. Tokay Angelika
  október 29, 2017 at 7:38 du.
  Válasz

  Kedves Bence!
  Érdekelne 2018- ban a Camino.
  Lehet tudni mikor indul?

  • Prónay Bence
   október 31, 2017 at 11:17 de.

   Kedves Angelika!
   Várhatóan hasonló időpontban, szeptember közepén vágunk neki. A korábbi évek tapasztalatai alapján ez az ideális számunkra. Már nincs olyan meleg, mint nyáron, de a késő őszi hideg se köszönt be.

  • Tokay Angelika
   november 25, 2017 at 6:21 du.

   Köszönöm válaszát!
   Nagyon szeretnék részt venni. Kérem jelezze, hogy mikor van az az időpont amikor lehet jeletkezni rá.
   Udv Tokay Angelika

Hozzászólás